tirsdag 15. mars 2011

Nablus / نابلس




Nablus er en by paa stoerrelse med Bergen. Den ligger nord paa Vestbredden med ca. en times kjoering unna Jerusalem. Byen ligger mellom to fjell ved navn Gerizim og Ebal. Alt i Midt Oesten er gammelt, og byen denne er intet unntak. Byen er nevnt ved flere anledninger i Bibelske skrifter under navnet Shechem. Dette omraadet har blitt kontrollert av flere imperier, alt fra Romerne som grunnla byen, til Mumlukene og deretter Ottoman. Naa er byen en del av Vestbredden. Siden 1995 har Nablus blitt styrt av PNA (den Palestinske Selvstyre Myndigheten). Dette vil si at all formell makt er tilagt denne styringsenheten med Mahmoud Abbas som oeverste leder.

De fleste innbyggerne i denne byen er muslimer, men det finnes ogsaa en liten gruppe med samaritanere og kristne i utkanten av byen.

I nyere tid har byen hatt flere sammenstoet med israelske soldater, saa sent som i 2007 innfoerte israelske myndigheter portforbud etter de oppdaget sprengstoff i et labratorium i byen. De har ogsaa ved flere anledninger ankommet byen og lett etter medlemmer fra Al-Aqsa Martyrs brigade som visstnok oppholdt seg i omraadet paa den tiden.

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Veldig fint å følge deg her Lykke. håper jeg klarer å logge meg på neste gang også.Du skriver veldig godt

    SvarSlett