søndag 24. april 2011

Fakta om bosetninger

Israelske bosetninger ekspanderer og nye bosetninger kommer til. Utrykket "de tar jord" er fjernt for mange. Dette betyr i praksis at de bygger bosteder for jøder på fjelltopper, som er eid av palestinere og ekspanderer ved å bygge seg nedover fjellsiden. Hvis en palestiner ønsker å forfølge settlerne rettslig, havner de i et rettssystem som ikke er til fordel for dem. Ofte blir saken aldri avgjort, til tross for at landet har vært i en palestiners eie i mange år.

Et kjennemerke er at disse "byene" ofte er bygget på samme tid og har et vestlig utseende eksempelvis oransje skråtak. Bosetninger er styrt av staten Israel og blir da kvalifisert som "Area A". Områder som blir styrt av både palestinske og israelske myndigheter kalles "Area B", mens områder som er kun styrt av palestinske myndigheter kalles "Area C". Så dette gjør at bosetningene "Spiser opp palestinsk-styrteområder " ved å bosette områdene.

I helgen dro jeg til Ramallah, da dro jeg fra Nablus (et C-area), veien dit (et A -area) ankommet deretter i Ramallah (et C- Area). På veien så jeg flere store bosetninger, som da tilhører A -area. Dette virker innviklet, men det er slik det fungerer.

Bosetninger i tall 2008


  • 121 israelske bosetninger og 102 utposter er bygget illegalt på palestinsk okkupert land i henhold til israelsk og internasjonal rett.

  • Disse bosetningene huser til sammen 462 000 settlere. 191 000 bor i Øst Jerusalem.

  • Settlerbefolkningen har vokst med 4-6 % de siste ti årene, i motsetning til befolkningsveksten på 1,5 % i Israel som helhet.

  • Året før økte byggetillatelser med 30 %.

  • Pr. 2008 var det godkjent 9000 nye enheter i Øst-Jerusalem.

  • Bosetningene dekker bare 3% av Vestbreddens samlede areal, men veier og beslag av såkalt tilleggsjord, har bosetningene beslag på rundt 40% av Vestbredden totalt.
    (Kilder Palestine monitor factsheet)

Hvem ønsker å bo i israelske bosetninger på Vestebredden;
Disse bosetningene ligger utenfor "allfarvei" og er isolert fra alt og alle. De ligger på fjelltopper og er muret inn med strømgjerder og vakthold. De får levert mat og matriell igjennom en port og har få muligheter for lønnet arbeid. De har alt de trenger i forhold til elektrisitet, vann og vakthold, men få muligheter til fritidssyssler. En kan selv tenke seg hvordan et isolert dagligliv på en fjelltopp kan utarte seg. Dette er derfor ofte jøder som er relativt ressurssvake i landet de kommer fra og/eller er sterk fundamentalistiske jøder som ofrer seg selv til fordel for det hellige land.


Ironisk nok stod dette skrevet på veggen ved Bethlehem. "Yes we can" var slagordet til Obama under valgkampen hans i 2008, samme mannen la ned sitt første veto mot en resolusjon i Sikkerhetsrådet om å stanse illegale utbygginger av bosetningene på de okkuperte områdene.

1 kommentar:

  1. Veldig intresant alt du skriver Lykke. jeg lærer masse av deg.

    SvarSlett